Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a anunțat că va demisiona, în urma publicării rezultatelor parțiale la alegerile parlamentare. Citând datele disponibile, doamna Andersson a spus că partidul său va obține mai multe locuri decât celelalte luate în mod individual, însă blocul formațiunilor de dreapta și de extremă-dreapta va obține majoritatea (fragilă).

În Parlament, [coaliția de dreapta] are un avantaj de unul sau două locuri. Este o majoritate subțire, dar este o majoritate”, a declarat Magdalena Andersson, precizând că va cere președintelui Parlamentului unicameral al Suediei să o elibereze din funcția de premier.

The Guardian explică faptul că nu există un acord între cele trei partide de dreapta și cel de extremă dreaptă în vederea constituirii guvernului, însă liderii primelor trei formațiuni au declarat deja că nu vor acorda portofolii ministeriale extremiștilor. Însă ar putea fi nevoiți să colaboreze cu aceștia pentru a trece cabinetul de votul în legislativ.

Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat (de dreapta), este principalul candidat la funcția de premier: “Voi începe acum demersurile pentru formarea unui nou guvern care poate duce lucrurile la bun sfârșit, un guvern pentru toată Suedia și pentru toți cetățenii”, a declarat acesta.

Având în vedere cursa extrem de strânsă pentru majoritatea din Parlament și incertitudinea rezultatului final, toate partidele concurente s-au abținut de la declarații politice despre formarea unui nou guvern. Presa internațională scrie că rezultatele finale vor fi publicate, cel mai probabil, duminică.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday