ISW observă că, deși aceasta nu este prima înfrângere din Ucraina, este pentru prima dată când Kremlinul recunoaște deschis înfrângerea din regiunea Harkov, la retragerea de la Kiev sau din Insula Șerpilor preferând să declare fie că “operațiunea și-a atins scopul”, fie că a făcut “un gest de bunăvoință”.

Acum oficialii de la Kremlin și propagandiștii din mass-media de stat discută pe larg motivele înfrângerii Rusiei în regiunea Harkov, iar ISW consideră că în acest moment Putin face un efort de a atenua și de a redirecționa criticile pentru un astfel de eșec devastator către comandanții militari. “Recunoașterea de către Kremlin a înfrângerii de la Harkov arată că Putin este dispus și capabil să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, fiind mai preocupat să abată vinovăția către altcineva”, scrie ISW în raportul său zilnic.

ISW consideră că deși deja se discută în Duma de Stat (parlamentul Rusiei) despre o posibilă mobilizare generală, nimic nu indică faptul că Putin ar dori să decreteze o astfel de măsură, în condițiile în care Rusia nu are suficiente centre de antrenament iar o mobilizare generală nu ar schimba pe termen scurt situația de pe front.

Între timp, pe Frontul de Sud, bloggerii militari ruși pretind că ucrainenii încearcă să lărgească capul de pod din dreapta râului Inhuleț, spre nord și spre sud, și că acumulează forțe care ar indica iminența declanșării unei noi înaintări în forță.

Pe Frontul de Est, Armata Rusă se străduiește să încercuiască orașul Bakhmut din Donbas, în timp ce Armata Ucraineană pare a stabili condițiile de înaintare de-a lungul râului Siverski de la Liman spre Lisiceansk. Forțele ucrainene ar putea amenința pozițiile rusești de-a lungul râului Oskil, pe care bloggerii ruși l-au identificat drept noua linie a frontului. ISW consideră că, după retragerea în care au pierdut cantități importante de echipament și muniții, “este puțin probabil ca trupele ruse să fie suficient de puternice pentru a preveni un atac ucrainean de-a lungul întregului râu Oskil, mai ales în condițiile în care trupele retrase din Harkov nu par să primească întăriri, iar Armata Ucraineană are opțiunea de a continua  contraofensiva și peste Oskil”.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday