Ministrul german al Economiei a declarat marți că lucrează la o nouă politică comercială pentru a reduce dependența de materiile prime, baterii și semiconductori din China. “Gata cu naivitatea”, a declarat Robert Habeck, semnalând măsuri care ar urma să facă importurile de mărfuri chineze mai puțin atractive pentru firmele germane. El consideră că Beijingul denaturează concurența și va analiza inclusiv investițiile chineze în Europa, în special în contractele de infrastructură.

China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei în ultimii șase ani, cu volume de peste 245 de miliarde de euro în 2021.

Pe de altă parte, Habeck vrea ca firmele germane să își reducă și exporturile către China, pentru că, spune el, “dacă piața chineză s-ar închide, ceea ce nu este probabil în acest moment, dar am avea o problemă extremă.”

Berlinul dorește o limitare a controlului firmelor chineze asupra infrastructurii strategice din Europa, fapt care ar influența politica comercială. De exemplu, Habeck a semnalat că se opune planurilor companiei chineze Cosco de a cumpăra o participație la un operator de containere din portul Hamburg.

China nu s-a alăturat sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, după invadarea Ucrainei, dar nici nu a susținut acțiunile Moscovei. Pe de altă parte, Germania este țara europeană cu cele mai mari probleme economice cauzate de dependența de gazele rusești, într-o relație dezvoltată pe parcursul a trei decenii.

Sursa: Reuters

Foto: Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday