Cele două țări se acuză reciproc de declanșarea unor bombardamente violente noaptea trecută, în cea mai recentă escaladare a ostilităților care continuă de ani de zile. Azerbaidjanul, care a restabilit controlul deplin asupra provinciei problematice Nagorno-Karabah în 2020, după un conflict cu Armenia care a durat șase săptămâni, a raportat victime în rândul forțelor sale armate după violențele de noaptea trecută, fără a prezenta și un bilanț. Armenia susține că bilanțul deceselor în rândul militarilor săi se ridică la 49.

Mai multe locații, adăposturi și așezări fortificare ale forțelor armate din Azerbaidjan au fost intens bombardate de diferite arme, inclusiv de mortiere, ale armatei armene. Ca urmare, există pierderi umane și daune la nivelul infrastructurii militare”, a transmis printr-un comunicat Ministerul Apărării din Azerbaidjan.

Inițial, premierul armean a solicitat sprijinul comunității internaționale, purtând chiar discuții cu secretarul de stat american Antony Blinken. Ulterior, ministrul armean al Apărării a avut o convorbire cu omologul său Serghei Șoigu, iar cei doi au stabilit “să facă împreună pașii necesari pentru stabilizarea situației în regiune”. Turcia a cerut Armeniei “să oprească imediat provocările”. 

Conflictul dintre Baku și Erevan se concentrează pe provincia Nagorno-Karabah, o regiune care se află acum pe teritoriul Azerbaidjanului, dar care are o populație majoritar armeană. Aceasta și-a proclamat independența în 1991, după prăbușirea URSS, iar în 1994, cele două state au convenit să înceteze conflictul. Cu toate acestea, ambele state și-au manifestat în continuare, chiar și violent, intenția de a deține acest teritoriul.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday