Potrivit ISW, contraofensiva Armatei Ucrainene de pe Frontul de Sud continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului și capacităților militare ruse. Imaginile din satelit arată că aceștia și-au părăsit anumite poziții de pe axa Nikolaev-Herson. ISW consideră că această aparentă retragere poate compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia de nord-vest a orașului Herson și sugerează că trupele ruse din această zonă se așteaptă la un atac asupra pozițiilor lor, care ar putea fi iminent.

Un oficial militar ucrainean a anunțat ieri că “anumite unități rusești de pe Frontul de Sud ar dori să negocieze o predare” dar această informație nu a fost confirmată din alte surse și nici nu este clar dacă anunțul nu este menit să pună presiune psihologică asupra forțelor ruse. Alte informații de pe rețelele de socializare, neconfirmate, sugerau că rușii s-ar putea retrage mai aproape de Nipru, pentru a da posibilitatea artileriei lor să acopere cu baraj o fâșie de 15-20 km în stânga râului, fără a mai fi nevoie să treacă munițiile peste râu.

ISW observă totuși că “este puțin probabil ca operațiunile ucrainene din regiunea Harkov să fi avut un efect psihologic atât de dramatic asupra trupelor ruse aflate atât de departe, pe Frontul de Sud”, iar informațiile operaționale de ieri indică mai degrabă faptul că ofensivele ucrainene din sud progresează într-un mod semnificativ, în ciuda vizibilității reduse de pe acest front.

Pe de altă parte, spune ISW, “succesul recentelor operațiuni de contraofensivă ucraineană poate afecta voința sau capacitatea comandamentului militar rus de a folosi unitățile de voluntari nou formate în Ucraina în timp util”. Statul Major ucrainean a raportat că comandamentul militar rus ar fi suspendat trimiterea de noi unități deja formate în Ucraina din cauza pierderilor recente și a neîncrederii larg răspândite în comanda militară rusă, factori care au determinat un număr mare de voluntari să refuze categoric să participe la luptă. Această evaluare este încă neconfirmată. Dar moralul scăzut al rușilor, după succesul contraofensivei ucrainene se poate dovedi devastator pentru capacitatea deja slabă a Kremlinului de a genera o capacitate semnificativă de luptă.

ISW mai arată că întârzierea sau potențiala suspendare a acestor desfășurări le va oferi trupelor ucrainene timp să se consolideze și apoi să reia ofensiva, în cazul în care vor alege să facă acest lucru, fără a fi nevoite să se confrunte cu unități nou sosite și proaspete (deși subantrenate și slabe).

Pe Frontul de Est, sursele ruse susțin că Armata Rusă își organizează apărarea pe râul Oskil, în timp ce ucrainenii forțează dinspre Liman spre Lisiceansk, în Donbas. Alte informații vehiculate de ruși indică o concentrare de forțe ucrainene la SV de orașul Donețk, în localitatea Vuhledar. În acest punct fortificat de ucraineni s-au dat bătălii la începutul războiului. Aleksei Arestovici, analist militar și consilier al Președinției Ucrainene a arătat luni seara că rușii au o apărare puternic consolidată în regiunea Zapoijie și se tem probabil de o ofensivă spre Melitopol.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday