Reuters scrie că rezultatele exit poll-urilor arată că partidul de centru-stânga al premierului suedez Magdalena Andersson pare să se fi detașat, deși la foarte mică distanță, de partidele de drepta din opoziție, 49,8% dintre alegători față de 49,2%.

Cu toate acestea, partidul conservator de dreapta, Democrații Suedezi, care au adoptat în trecut politici anti-imigrație, au obțin îndeajuns de multe voturi (20,5%) încât să devină al doilea cel mai mare partid din Parlament, după opt ani în care au reprezentat opoziția. În total, opt partide politice au concurat pentru un loc în Parlamentul unicameral al Suediei, cunoscut și sub denumirea de Riksdag.

Toate formațiunile politice s-au concentrat în campania electorală pe adoptarea unei poziții cât mai ferme și directe față de reducerea ratei criminalității din Suedia, după mai multe atacuri armate care au speriat în ultimul an populația. În același timp, partidele s-au concentrat cu prioritate și pe inflație și ameliorarea crizei energetice care, pe lângă Suedia, a afectat întreaga Europă.

Presa internațională scrie că va urma o perioadă complicată de formare a unei coaliții, conduse fie de Magdalena Andersson, fie de Ulf Kristersson, un veteran al politicii care conduce Partidul Moderat, de centru-dreapta. Andersson, pe de cealaltă parte, conduce în prezent un guvern minoritar, format doar din social-democrați. Magdalena Andersson a servit drept ministru de Finanțe mulți ani înainte de a deveni, anul trecut, prima femeia care ocupă funcția de premier al Suediei.

Surse alternative: Reuters, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday