UPDATE. ora 15.00. Potrivit surselor ruse, deja o serie de localități de la nord de orașul Harkov au fost eliberate. Acestea susțin că Armata Ucraineană ar ataca civilii filoruși care încearcă să părăsească Ucraina, dar imaginile postate pe rețelele de socializarea ucrainene sugerează că eliberarea localităților respective are loc fără lupte. Comandantul Armatei Ucrainene a confirmat faptul că trupele sale avansează “și spre nord, nu numai spre vest și spre sud, în regiunea Harkov”.

O hartă prezentată de Ministerul Rus al Apărării, duminică după amiază, sugerează o retragere cvasitotală a Rusiei din regiunea Harkov, dar acest lucru nu este confirmat de alte surse încă.

Dacă informația va fi confirmată, ar însemna că Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, iese în sfârșit din raza de artilerie a Armatei Ruse, care l-a lovit de nenumărate ori cu lansatoare fără precizie, făcâd victime printre civili.

Blogerii ruși susțin că armata lor ar fi reușit să se retragă complet din Izium și să stabilizeze frontul pe râul Oskol. Există într-adevăr imagini care arată coloane de camioane militare traversând acest râu.

În schimb, alte imagini arată numeroase tancuri și blindate (T-80, modernizate) pe care rușii le-au lăsat în urmă. Ucrainenii sunt familiarizați să folosească acest tip de armament lăsat în urmă de ruși, dar armata lor are mult mai puține și sunt variante mai vechi. Oricum, imaginile sugerează că rușii au avut timp să retragă de la Izium mai mult trupele decât tehnica militară.

Tot bloggerii ruși informează că ucrainenii ar fi început deminarea unor câmpuri la SV de orașul Donețk, ceea ce ar indica, spun ei, iminența unei ofensive în Donbas. Anterior, aceiași bloggeri au atras atenția că există riscul unei ofensive ucrainene spre Balaklia, dar Armata Rusă nu s-a pregătit în acest sens.

Situația frontului la 0ra 8.00.

Rușii încearcă să stabilizeze Frontul de Est pe râul Oskol. Ucrainenii au eliberat peste 2.000 de km pătrați și, aparent, au deschis o a treia ofensivă spre Donbas. Zelenski: “Armata Rusă arată tot ce poate – își arată spatele!”

Ofensiva ucraineană pe Frontul de Est este considerată de analiști una dintre cele mai rapide și de succes acțiuni militare de după Al Doilea Război Mondial, comparabilă cu ofensiva israeliană în Războiul de Yom Kipur (1973).

Profitând de deplasarea trupelor profesioniste ale Rusiei pe Frontul de Sud, fapt care a lăsat pe Frontul de Est linii de apărare slab organizate și forțe formate în special din recruți slab instruiți, Armata Ucraineană a spart defensiva rusă la Balaklia, avansând apoi rapid pe rute extrem de bine planificate spre NV Kupiansk și apoi spre Vliki Burluk, pe o distanță de 70 – 100 de kilometri. În același timp, a coborât pe râul Oskol spre punctul fortificat de la Izium, surprinzând probabil o bună parte a Armatei Ruse, care s-a retras în debandadă, lăsând în urmă sute de echipamente militare și tone de muniții. Sâmbătă dimineața nu este foarte clar dacă ucrainenii au cucerit deja Izium, sau dacă în oraș mai există forțe ruse aflate în încercuire. ISW consideră că dacă Izium nu a fost deja cucerit, acest lucru se va întâmpla în următoarele 48 de ore.

În același timp ucrainenii au traversat râul Siverski Doneț în Liman, oraș pe care l-au cucerit, presând pe încercuirea rușilor în Izium, și spre est, spre Lisiceansk, deschizând o a treia ofensivă, spre Donbas.

Animația de mai jos reprezintă un rezumat al zilei de ieri, făcut de bloggerul militar rus (pro Kremlin) Rybar.

Sâmbătă dimineața NU sunt confirmate însă nici cucerirea orașului Lisiceansk, nici cea a aeroportului din Donețk, raportările de pe rețelele de socailizare privind un atac asupra orașului sau a aeroportului din Donețk putând fi operațiuni psihologice menite să amplifice panica unităților ruse.

Potrivit surselor ruse, Armata Rusă încearcă să stabilizeze frontul de-a lungul râului Oskol, dar nu este clar dacă vor putea face acest lucru, căci totul depinde de capacitatea de a deplasa rezerve și, mai ales, muniție. Toate liniile de aprovizionare ruse de pe Frontul de Est sunt acum în raza artileriei cu rază lungă (HIMARS) ucrainene.

În mesajul său de noapte, președintele Zelenski le-a mulțumit pe rând fiecăreia dintre marile unități ucrainene care participă la contraofensiva de pe Frontul de Est: “Mișcarea soldaților noștri în diferite direcții ale frontului continuă. Deocamdată, în cadrul acțiunilor active de la începutul lunii septembrie, aproximativ 2.000 de kilometri din teritoriul nostru au fost deja eliberați. În aceste zile, armata rusă arată tot ce poate – își arată spatele. Și, până la urmă, este o alegere bună pentru ei să fugă. Nu există și nu va fi loc pentru ocupanți în Ucraina”.

Surse alterntive: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday