UPDATE. ora 18.00 Grupurile mobile ale Armatei Ucrainene continuă înaintarea spre est și sunt raportate mult dincolo de Kupiansk, în condițiile unui colaps total al apărării ruse pe Frontul de Est. Nu este clar exact ce poziții mai controlează Armata Rusă, dar Ministerul Apărării a emis un comunicat în care susține a fost luată decizia de “regrupare a trupelor ruse staționate în regiunile Balaklia și Izium” și, în același timp, de “intensificare a eforturilor din regiunea Donețk” pentru “a realiza obiectivul inițial al operațiunii speciale din Ucraina, de a elibera regiunea Donbas”.

În cursul acestei operațiuni (de relocare a trupelor), au fost efectuate o serie de activități de diversiune și demonstrație pentru a distrage atenția (trupelor ucrainene) de la intențiile reale ale trupelor ruse și pentru a preveni pagubele de partea trupelor rusești. Inamicul a fost înfrânt prin intermediul aviației, trupelor la sol și artileriei”, a transmis Ministerul rus al Apărării. 

Comunicatul este luat în derâdere chiar și de analiștii ruși, care se feresc totuși să recunoască faptul că frontul este în colaps. Aceștia fac apeluri repetate, întărite și de militari, de retragere a populației ruse din Harkov dinco de granița de stat, în Rusia. Nu este clar de ce ar trebui evacuată populația civilă, dar acest apel a fost lansat și de colaboratorii ucraineni ai armatei de ocupație.

Între timp, trupele ucrainene au tacat și Donbasul și sunt raportări că s-ar afla deja la periferia orașului Lisiceansk. Sursele ruse susțin că ucrainenii atacă și aeroportul de lângă orașul Donețk. 

UPDATE, ora 15.00 Rușii au fugit din Izium, lăsând în urmă cantități importante de echipamente și muniții. Încearcă o regrupare și stabilizarea frontului pe râul Oskol, între Liman și Kupiansk, orașe de asemenea cucerite, cel puțin parțial, de ucraineni.Soldații ucraineni au postat imagini de la intrarea în Izium.

UPDATE. ora 13.30. Sursele ruse au anunțat că Armata Rusă ar fi primit încă de azi noapte ordinul de retragere din Izium, principalul punct de comandă de pe Frontul de Est. Reprezentantul autoproclamatei republici din Donețk confirmă retragerea trupelor din Izium.

Cu toate acestea, în timp ce unii analiști militari ruși vorbesc de o retragere grăbită, dar organizată, alții spun că în urmă “au rămas probabil” numeroase echipamente militare și muniții, în ceea ce pare mai degrabă o fugă. Ei analizează posibilitatea organizări unei apărări pe râul Oskol, dar aceasta poate fi făcută numai în situația în care trupele ruse nu au lăsat prea multe muniții în urmă.

Deocamdată nu există imagini sau confirmări din partea ucraineană referitoare la o eliberare a orașului Izium, unde ieri ar fi fost, potrivit estimărilor ucrainene, aproximativ 10 mii de soldați ruși.

Între timp, soldații ucraineni au postat imagini ale intrării în Kupiansk, aparent la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Imagini se văd de asemenea blindate și echipamente abandonate ale Armatei Ruse.

Update, ora 11.50. Ucrainenii confirmă oficial cucerirea orașului Kupiansk, punct strategic nodal, rutier și de cale ferată pentru aprovizionarea Frontului de Est.

În timp ce Ministerul rus al Apărării nu comunică nimic despre evoluția frontului, corespondenții și bloggerii militari ruși par a se fi desprins de comunicarea oficială și fac apeluri la o retragere organizată a Armatei Ruse de pe Frontul de Est, pentru a evita “un dezastru”, respectiv încercuirea corpului de armată de la Izium. Ei relatează că ucrainenii au eliberat cea mai mare parte a orașului Kupiansk, iar forțele ruse ar mai rezista doar în partea de est a orașului, în zona industrială.

În timp ce unii spun că frontul ar putea fi stabilizat dacă Armata Rusă ar opera o amplă retragere pe malul de est al râului Oskol, Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas (în 2014) scrie pe canalul său de Telegram că, în această perioadă a anului râul Oskol este secat, poate fi traversat pe jos aproape oriunde și nu reprezintă deloc un obstacol serios pentru vehiculele de teren și cele pe șenile.  “Mai pe față spus, criza operațională acută în curs de desfășurare pe un sector larg al frontului a devenit deja o înfrângere majoră. Acum, de fapt, partea noastră nu poate decât să vorbească despre cum să oprească adâncirea acestei crize și să prevină escaladarea unei înfrângeri operaționale într-una strategică. (…) Acum ar trebui să vorbim despre împiedicarea Forțelor Armate ale Ucrainei să încercuiască și să distrugă formațiuni mari ale trupelor noastre”, a mai scris Girkin pe Telegram sâmbătă dimineața.

Situația frontului sâmbătă dimineațță, la ora 8.00.

Apărarea rusă a intrat în colaps, pe mai multe direcții de pe Frontul de Est. Ucrainenii au atins punctul nodal Kupiansk, au deschis o a treia ofensivă dinspre Liman și par a fi încercuit Izium, unde se presupune că sunt 10 mii de soldați ruși. Zelenski anunță eliberarea a 30 de localități din regiunea Harkov.

Analiștii militari (inclusiv cei ruși) sunt uimiți de rapiditatea înaintării ucrainene pe Frontul de Est. În trei zile, apărarea rusă pare a se fi prăbușit în mai multe direcții, în timp ce ucrainenii deschid noi axe de atac, într-o ofensivă agresivă și deopotrivă atent planificată, ce pare a fi menită să taie toate rutele de aprovizionare spre Izium, punctul de coordonare al rușilor de pe acest front. Sâmbătă dimineața orașul pare a mai avea o singură rută de comunicație cu restul Armatei Ruse, dar este posibil ca hărțile disponibile să fi fost deja depășite de realitatea din teren.

“Dacă ucrainenii reușesc să rupă liniile de comunicație rusești și să încercuiască Izium, o mare parte a pozițiilor rusești din nord-estul Ucrainei s-ar putea prăbuși”, scrie ISW în analiza sa de sâmbătă dimineața.

Principalele evoluții pe Frontul de Est, în ultimele 24 de ore:

  • Prăbușirea frontului în zona Balaklia, în urmă cu doar două zile, a permis Armatei Ucrainene să înainteze în forță spre est, spre Kupiansk, punct nodal rutier și de cale ferată, critic pentru aprovizionarea Izium. Sâmbătă dimineața este confirmată prezența ucrainenilor în nordul orașului, dar și în fața unei clădiri administrative din centru, unde au arborat steagul ucrainean.

  • În același timp, Armata Ucraineană a tăiat rutele de retragere pe la NE de Izium, până la lacul de acumulare Oskil, închizând practic comunicația spre nord a celui mai important punct de comandă al Armatei Ruse, de pe frontul de est. După unele estimări, la Izium ar putea fi 10 mii de soldați ruși.
  • A doua ofensivă pe Frontul de Est, de la sud de Izium, s-a lovit de liniile fortificate ale rușilor, dar ucrainenii au deschis o a treia ofensivă, prin Liman, la est de Izium, înaintând pentru încercuirea completă a orașului. Surprinzător sau nu, această a treia ofensivă a întâlnit o apărare slabă și dezorganizată, depășită rapid de forțele ucrainene.
  • Fără a da detalii operaționale, președintele Zelenski a anunțat vineri seara că Armata Ucraineană a eliberat 30 de localități din regiunea Harkov (aproximativ o treime din teritoriul ocupat de ruși), în numai trei zile.
  • Într-o postare pe Twitter, Armata Ucraineană a anunțat că “Regimentul 237 de Gardă și Asalt Aerian al Armatei Ruse, pur și simplu a încetat să mai existe, fiind acum un alt regiment motorizat abandonat de comandanți, în căutarea unei șanse de a se preda”. Acest anunț nu a putut fi confirmat din surse independente, dar imagini cu tancuri care fug sau sunt capturate de ucraineni au devenit virale pe rețelele de socializare.
  • “Avem o problemă cu spațiile de detenție a prizonierilor de război”, a comentat Aleksei Arestovici, consilier al Președinției Ucrainene, vineri noaptea, precizând că au fost capturate și mii de obuze, zeci de vehicule blindate, inclusiv cele mai recente modele de BTR-82, sau artilerie Msta-S.
  • Arestovici a mai spus că rușii au încercat un contraatac și desfășurarea unor forțe din rezervă, în special Corpul al III-lea de Armată, recent înființat, dar fără succes. Sursele ruse informează că, într-adevăr sunt trimise trupe cu elicoptere de transport la Kupiansk și se încearcă evitarea tăierii ultimei linii de comunicații terestre cu Izium.

Surse alternative: ISW, Ukrinform, Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday