Consiliul Extraordinar pentru Energie care s-a reunit astăzi a stabilit direcția comună de acțiune a statelor membre UE în legătură cu scumpirile de pe piața de energie. În acest sens, miniștrii de resort din UE au cerut Comisiei Europene să proiecteze “o intervenţie temporară de urgenţă” pe piaţa energiei în următoarele zile. 

Săptămâna aceasta, Ursula von der Leyen deja a propus plafonarea tarifelor de achiziție a gazelor rusești, dar și o țintă obligatorie de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf, la nivelul întregii Uniuni Europene. În acest sens, miniștrii Energiei din UE cer Comsiei să concretizeze rapid aceste măsuri într-o propunere legislativă.

La această ședință a participat și ministrul român Virgil Popescu. La finalul întâlnirii, Ministerul a transmis că România susține plafonarea prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, considerând că se poate contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene: “În plus, România susține măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităților naționale dar și evoluțiilor de pe piața energiei. (…) Ministrul Energiei a susținut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a prețului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea prețului de ofertare a energiei electrice pe piață”.

De asemenea, întâlnirea a cuprins și planul de iarnă pentru fiecare țară în parte. Ministerul român al Energiei subliniază că situația în țara noastră este “una stabilă, iar nivelul de umplere a depozitelor este de peste 76%, ceea ce depășește obligația de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022 (57%).” 

Consiliul UE precizează că rezervele subterane de gaze ale UE au fost umplute în proporție de 82,5% din capacitate, cu mult înainte de termenul limită de 1 noiembrie stabilit anterior.

Surse: Ministerul Energiei, Consiliul UE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday