Într-un comunicat emis joi seara târziu, Forțele Navale Române derulează filmul misiunii de a dezamorsa o mină aflată în derivă, soldată în final cu explozia acesteia și cu avarierea navei-dragor trimisă să o execute.

Principalele idei:

  • Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ajuns la ora 17.45, joi, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată, la 46 km NE de Constanța.
  • Condițiile meteo s-au înrăutățit, marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m) și nu a fost posibilă lansarea bărcii care urma să demineze dispozitivul.
  • La lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a explodat
  • Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei). Niciunul dintre cei 75 de marinari aflați la bord nu a fost rănit.
  • Deși Marina Militară spune că flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore, a fost trimisă o altă navă pentru a remorca dragorul DM-29.
  • Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.
  • Aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, de la începutul războiului și până în prezent. 26 de alte mine marine au fost distruse, de Turcia, Bulgaria și Ucraina.

Datele tehnice ale navei- dragor LT. DIMITRIE NICOLESCU
Anul construcției 27.12.1988
Intrarea în serviciu 03.06.1989

Caracteristici principale
Deplasament maxim: 800 t
Dimensiuni (lungime x laţime x pescaj): 60,8 x 9,54 x 2,7 (m)
Propulsie: 2 motoare ALCO V12 Diesel
Viteza maximă: 17 Nd
Echipaj: 78

Armament:
– instalaţii artileristice calibrul 30 mm;
– instalații artileristice calibrul 14,5 mm;
– instalaţii pentru lansarea rachetelor AA;
– tipuri de drăgi marine: de contact şi prin influenţă;
– instalaţii de lansare a bombelor antisubmarin.

Comunicatul integral al Forțelor Navale Române:

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.
Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.
Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.
Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).
Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.
Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.
Reamintim că Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.
După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday