Este cea mai mare creștere a ratei dobânzilor pe care a decis-o BCE într-o singură sesiune. BCE a majorat dobânda de referință la 1,25%, cel mai ridicat nivel din 2011, pe măsură ce inflația crește și se extinde puternic. În urma anunțului, euro a crescut și a depășit din nou dolarul, după ce la începutul lunii scăzuse sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

În următoarele reuniuni, Consiliul Guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească în continuare pentru a reduce cererea și pentru a proteja împotriva riscului unei schimbări persistente în sus a așteptărilor inflaționiste”, precizează BCE într-un comunicat.

Decizia economiștilor de la BCE vine după ce inflația în Zona Euro a atins un nou record în luna august, +9,1%, de la +8,9% cu o lună mai devreme.

Totuși, BCE a întârziat să se alăture Rezervei Federale a SUA și altor bănci centrale, care au crescut ratele dobânzilor mult mai devreme pentru a combate inflația. În SUA, Rezerva Federală a majorat dobânda de referință deja de trei ori în ultimele luni, ultima oară chiar de 0,75 puncte procentuale.

Reamintim, în iulie, BCE a majorat dobânda de referință cu 0,5%, în încercarea de a stăpâni inflația, fiind prima majorare după 11 ani. Specialiștii au avertizat însă că inflația va depăși 10% și va continua să crească până la sfârșitul anului sau începutul lui 2023, când va atinge un vârf.

În luna iulie, la prima majorare a dobânzii de referință, BCE a dezvăluit și un nou instrument care îi va permite să cumpere obligațiuni atunci când pe piață apar diferențe nejustificate ale costurilor de îndatorare între cele 19 țări din Zona Euro.

Surse alternative: Reuters, DW, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday