Un purtător de cuvânt al Pentagonului a precizat, potrivit Reuters, că testul “de rutină” va avea loc în cursul zilei de miercuri și “are rolul de a demonstra pregătirea forțelor armate americane în domeniul dezvoltării rachetelor balistice intercontinentale”. Acesta a mai precizat că a anunțat din timp Rusia în această privință. Racheta testată va fi Minuteman III, considerată principala armă americană de descurajare nucleară.

Luna trecută, SUA au efectuat cu succes un alt test cu racheta Minuteman III, deși acela fusese amânat în repetate rânduri, pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Beijingul, în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan. Armata americană preciza atunci că testul arată “pregătirea forțelor nucleare americane și oferă încredere în letalitatea și eficacitatea descurajării nucleare a națiunii”. Racheta Minuteman III a parcurs aproximativ 6.760 de km și a fost lansată de la baza americană Vandenberg din California. 

Un test al aceleiași rachete balistice intercontinentale a fost amânat în luna aprilie, din cauza riscului amplificării tensiunilor nucleare cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday