Președintele Volodimir Zelenski a spus că în prezent are loc o confruntare dură aproape pe toată linia frontului: Sunt aproape 1300 km de operațiuni de luptă activă și este pur și simplu nedrept când se vorbește mult despre anumite zone ale frontului, în timp ce altele sunt presupus uitate. Deși soldații noștri de pe toate aliniamentele sunt băieți bine pregătiți, adevărați eroi. Și în Donbas și în regiunea Harkov și în regiunea Zaporizhia și în sud și în zonele de graniță din nordul și estul țării”, a spus președintele Zelenski în discursul său de noapte.

Știrea în forma inițială.

“În această seară vor fi vești grozave de la președintele Zelenski cu privire la operațiunea de contraofensivă din regiunea Harkov”, a scris pe rețelele de socializare Serghei Leșcenko, unul dintre consilierii Președinției Ucrainene.

În cursul zilei de astăzi, mai multe postări pe rețelele sociale, inclusiv din surse ruse au raportat o ofensivă ucraineană în jurul localității Balaklia, un oraș de 27 de mii de oameni, aflat între Harkov și Izium. Alte raportări vorbesc despre avansarea mai adâncă a ucrainenilor în teritoriul ocupat de ruși, până la Verbovka (50 km, NV de Izium), unde ar fi capturat un depozit rusesc de armament. Alte informații arată că forțele ruse în retragere ar fi aruncat în aer unul sau mai multe poduri, posibil ca un plan defensiv pregătit din timp.

Toate aceste informații nu au putut fi confirmate din surse oficiale, dar Reuters arată că un eventual control ucrainean asupra zonei Balaklia ar putea facilita încercuirea orașului Izium, ocupat de ruși încă de la finalul lunii martie.

Regiunea Harkov se află în nord-estul Ucrainei, la celălalt capăt al frontului față de ofensiva deschisă în urmă cu o săptămână la Herson. În acest moment nu mai este clar dacă ofensiva pe Frontul de Sud a fost o distragere a atenției și a resurselor ruse pentru a facilita o eventuală ofensivă la Harkov. Cert este că mai multe surse au raportat și au fotografiat zilele trecute mișcări ample de trupe ruse către Frontul de Sud. În plus, forțele ucrainene au continuat și astăzi atacurile pe acest front, regiunile Herson și Zaporijie fiind de importanță strategică pentru Ucraina – securizarea Odesei și a ieșirii la Marea Neagră și ruta terestră spre Crimeea ocupată.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday