Denis Șmihal s-a întâlnit cu Josep Borrell, reprezentantul UE pentru afaceri Externe și au discutat inclusiv posibilitatea unei misiuni militare la nivelul UE, pentru susținerea Ucrainei. Până acum mai multe țări membre au livrat muniții și echipamente militare în mod individual și chiar au organizat tabere de instrucție pentru militarii ucraineni.

“Avem nevoie de arme mai moderne pentru apărarea aeriană, precum și pentru apărare antirachetă și antinavă”, a declarat Denis Șmihal. Acesta a mai afirmat că țara sa are nevoie, de asemenea, de avioane și de mai multe vehicule blindate.

Rusia a confirmat luni că nu va mai relua livrările de gaze naturale către Europa, până la ridicarea completă a sancțiunilor. Astfel, Șmihal a afirmat că Ucraina ar putea livra gaz UE pentru a ameliora criza energetică care a dus prețurile la niveluri record. Putem înlocui în mare măsură importurile rusești în această iarnă”, a spus premierul ucrainean, care a adăugat: 30 de miliarde de metri cubi este ceea ce avem în depozite. Putem oferi o parte din această cantitate partenerilor noștri europeni pentru a-i ajuta să înlocuiască importurile din Rusia”. 

Între timp, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a promis sprijinul UE pentru Kiev, indiferent de “orice amenințare, orice șantaj” care ar veni din Rusia. Ne vom oferi sprijinul politic, financiar, umanitar și militar atâta timp cât este nevoie și atât cât este necesar”, a mai spus Borrell.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday