Mihail Podoliak, consilier al Președinției Ucrainei, dă de înțeles că atacurile se vor intensifica, în efortul de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși: “Solicităm locuitorilor teritoriilor ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, să urmeze recomandările oficialilor în timpul măsurilor de dezocupare. Pregătiți-vă adăposturi pentru situații de bombardament, aprovizionați-vă cu o cantitate suficientă de apă și baterii pentru energie.”, a transmis Podoliak pe canalul său de Telegram.

Între timp, bloggerii ruși confirmă avansul Armatei Ucrainene din două direcții, precum și lărgirea capului de pod de la Davidiv Brid (circa 60 Km de Nova Kakhovka). Comandamentul Ucrainean, deși nu menționează nimic în acest sens, vorbește despre bombardamente ruse asupra unor localități care înainte de weekend erau controlate de Armata Rusă, confirmând implicit retragerea acesteia.

Pe internet apar tot mai multe poze și filme cu tehnică de luptă rusească distrusă sau capturată precum și victime sau prizonieri din rândurile acestora. Armata Ucraineană nu raportează mișcările sale din regiunea Herson și a cerut cetățenilor să nu publice imagini în acest sens.

De partea cealaltă, deși analiștii ruși recunosc faptul că Armata Ucraineană a realizat mai multe treceri peste râul Inhuleț, ei susțin că aceasta pierde foarte mulți oameni și că foarte curând nu o va mai putea susține. Rușii se așteaptă ca ofensiva din această direcție spre Nova Kakhovka să fie reluată în noaptea de luni spre marți. Luni după amiază au oprit barajul de la Nova Kakhovka, ceea ce a lăsat o bună parte a regiunii Herson fără curent electric, mai ales că și Centrala Nucleară Zaporijie a fost complet deconectată azi.

În cursul zilei de luni, artileria cu rază lungă ucraineană (probabil HIMARS) a lovit aeroportul de la est de orașul Herson, puternic fortificat de ruși. Zilele trecute a fost raportată prezența mai multor elicoptere de transport aici, care probabil încercau să aprovizioneze, în condițiile distrugerii complete a podurilor de peste Nipru.

Tot azi, serviciile secrete ucrainene au raportat că au aruncat în aer un centru FSB din Kamianka (15 Km vest de Energodar), în care rușii pregătiseră buletine de vot pentru un referendum de alipire a sudului Ucrainei la Rusia.

Spre seară, pe internet au apărut informații privind activarea antiaerienei din Sevastopol (Crimeea ocupată). În săptămânile trecute, în Crimeea au fost înregistrate mai multe explozii, provocate cel mai probabil de drone lansatoare de explozibil.

Surse: Ukrinform, LiveUAMap 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday