Kremlinul a anunțat că Rusia nu va relua complet livrările de gaze naturale către Europa până când ”vestul, în mod colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, impuse după invazia în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile impuse de UE, Marea Britanie și Canada pentru închiderea conductei Nord Stream 1, “din motive tehnice”. “Problemele de pompare a gazelor au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii. Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare”, a spus Peskov, potrivit agenției de știri Interfax.

Este pentru prima dată când Rusia condiționează deschis și direct livrarea gazelor de ridicarea sancțiunilor.

Gazprom a anunțat vineri că va opri aprovizionarea cu gaz prin conducta Nord Stream 1 pentru trei zile, din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o pe seama dificultăților de a repara turbinelor fabricate în Germania și Canada.

UE a anulat deja unele sancțiuni împotriva Rusiei în mod explicit pentru a permite repararea turbinelor respective. Liderii europeni au spus că nimic nu împiedică Gazprom să aprovizioneze continentul cu gaze și au acuzat Rusia că își transformă exporturile de energie în armă.

De partea cealaltă, oficialii ruși nici nu mai fac un secret din speranța că o criză energetică în Europa va slăbi sprijinul pentru Ucraina. “Desigur, viața devine mai grea pentru oameni și companii din Europa. Oamenii simpli din aceste țări vor avea tot mai multe întrebări pentru liderii lor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday