La mai puțin de 48 de ore după ce directorul general Rafael Mariano Grossi a stabilit joi prezența unei misiunii de sprijin și asistență a AIEA la centrala Zaporijie din sudul Ucrainei, experții agenției au fost informați de personalul ucrainean că centrala a fost din nou deconectată de la rețea, dar continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă.

Astfel, un reactor încă funcționează și produce energie electrică atât pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță la locație, cât și pentru rețeaua națională ucraineană.

Presa ucraineană relatează că avaria a apărut în urma unor noi bombardamente ale forțelor ruse. Sâmbătă dimineața, ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene că au încercat să captureze centrala într-un atac asupra instalației vineri seară.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc în ultimele luni de atacuri asupra centralei nucleare, cea mai mare din Europa. Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie, dar este conectată la rețeaua electrică ucraineană și este încă operată de personalul ucrainean.

Săptămâna aceasta, AIEA a trimis o experți pentru a inspecta centrala, pe fondul temerilor că o escaladare ar putea declanșa un dezastru nuclear.

Sursă: AIEA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday