Contraofensiva ucraineană pe Frontul de Sud continuă, în ciuda eforturilor de propagandă ale Rusiei de a arăta că aceasta deja a fost înfrântă. În timp ce sursele ruse vorbesc despre acțiunea militară ucraineană la timpul trecut sau o numesc “un act de sinucidere colectivă”, pe fondul tăcerii operaționale a Armatei Ucrainene, ISW arată că un oarecare avans al acesteia s-a produs în ultima săptămână, iar acesta poate fi dovedit chiar din raportările Armatei Ruse. Astfel, corespondenții militari vorbesc despre atacuri și bombardamente asupra unor zone pe care Armata Rusă nu a raportat niciodată că le-ar fi pierdut, de unde și deducția unor înaintări ucrainene.

Analizând harta FIRMS (NASA), care arată în timp real sursele de foc/incendiu la sol, rezultă că cele mai importante bătălii se duc în nordul regiunii Herson, pe malul drept al lacului de acumulare Nova Kakhovka, precum și la aproximativ 35 km NV de barajul Nova Kakhovka, unde forțele ucrainene au creat un coridor de înaintare pe care încearcă să îl lărgească.

Totuși, așa cum arată informațiile strânse de ISW, după o săptămână de ostilități, pe toate axele Frontului de Sud de duc bătălii de poziții, cu atacuri și contratacuri de ambele părți, menite probabil să epuizeze rezervele de muniții ale Armatei Ruse, în condițiile în care aprovizionarea peste Nipru este precară. În timp ce podurile au fost distruse iar rușii încearcă să organizeze aprovizionarea cu barje, ucrainenii continuă loviturile cu HIMARS asupra punctelor de trece a râului, contând probabil pe combinația dintre presiunea militară pusă asupra frontului și faptul că, mai devreme sau mai târziu, unitățile ruse vor rămâne fără muniții și vor fi nevoite să se retragă. În acest sens, ieri au fost raportate mai multe zboruri de elicoptere de transport, între regiunea ocupată din stânga Niprului și Herson (care se află pe malul drept), sugerând aprovizionări de urgență.

În acest timp, rușii par a concentra forțe în Donbas pentru îndeplinirea obiectivului politic, prezumabil setat de Kremlin (conform serviciilor de informații ucrainene) – ocuparea regiunii Donețk până pe 15 septembrie. Ieri singurele ofensive la sol au fost înregistrate pe direcția Bakhmut și este posibil ca forțele ruse să se concentreze pentru a sparge defensiva ucraineană, care rezistă pe aproximativ aceleași poziții de mai bine de două luni.

Diferite surse vorbesc și despre o acumulare de forțe la nord de Melitopol, pe Frontul de Sud, care ar putea avea rostul de a deschide o nouă direcție de atac, dar nu spre Zaporijie sau Herson, ci spre regiunea Donețk, pentru a pune presiune pe flancul sudic al apărării ucrainene din Donbas.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday