Reuters scrie că două surse familiare cu situația operatorului energetic de stat din Rusia au declarat că exporturile de gaze naturale către Europa (Germania, mai exact) prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi reluate sâmbătă, conform planului. 

Miercuri, Gazprom a transmis că va întrerupe fluxurile de gaze naturale către Germania, invocând lucrări de mentenanță care vor dura trei zile. Guvernul german nu a primit din partea companiei rusești un anunț oficial în această privință, ci a aflat din presă, fapt ce a stârnit îngrijorări. 

Gazoductul Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică și care transportă gazul rusesc către Germania, funcționa la o capacitate de 20% din potențial înainte de ultima întrerupere a fluxurilor.  

În același timp, Berlinul spune că motivele de mentenanță invocate adesea de Rusia pentru a suspenda exporturile sunt doar un pretext, iar conducta Nord Stream 1 este complet funcțională. Bruxelles-ul susține afirmațiile Germaniei și consideră că Rusia folosește gazele de care Europa are nevoie drept o armă economică. 

Sursa: Reuters

Folosim cookies