Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), faţă de trimestrul precedent, costul orar cu forța de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,05%. Componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%. 

Comparativ cu trimestrul II din 2021, costul orar cu forța de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 11,67%.Componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 10,85%.

Comparativ cu trimestrul I 2022: 

  • Cele mai semnificative creșteri ale costului orar cu forța de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învățământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,92%);
  • Cele mai mici creșteri ale costului orar cu forța de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,88%), respectiv sănătate și asistență socială (2,78%).

Comparativ cu trimestrul II 2021: 

  • Cele mai semnificative creșteri ale costului orar cu forța de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,07%), tranzacții imobiliare (17,85%), informații și comunicații (16,75%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15,04%); 
  • Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar cu forța de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,60%), administrație publică (6,95%) și sănătate și asistență socială (2,59%).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday