Pavel Palazhcenko, traducătorul personal al lui Mihail Gorbaciov, spune că a vorbit la telefon cu acesta în urmă cu câteva săptămâni despre războiul din Ucraina. Potrivit lui Palazhchenko, care a lucrat cu Gorbaciov timp de 37 de ani, fostul lider sovietic părea tulburat psihologic și emoțional de conflictul dintre cele două țări. 

A fost evident că domnul Gorbaciov era șocat și uluit de ceea ce se întâmplă [vorbind despre războiul lansat de Rusia în Ucraina], din tot felul de motive. El nu credea doar în apropierea poporului rus de cel ucrainean, dar și că aceste două națiuni sunt legate. Nu doar <<operațiunea militară specială>> care a început pe 24 februarie, ci și întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina în ultimii ani l-au afectat enorm pe domnul Gorbaciov”, a declarat Pavel Palazhcenko.

Traducătorul personal al lui Mihail Gorbaciov apare în mai multe poze alături de fostul lider sovietic. Acum în vârstă de 73 de ani, Pavel Palazhchenko a ținut legătura cu Mihail Gorbaciov în ultimele săptămâni și luni de viață ale acestuia, dar și cu fiica sa, Irina.

Palazhcenko a mai precizat că poziția lui Gorbaciov față de Ucraina era complexă și contradictorie în mintea sa, deoarece răposatul politician rus încă mai credea în marea Uniune Sovietică. Totuși, acesta a precizat că fostul lider sovietic nu ar fi pornit un război pentru a restabili fosta URSS, abordarea acestuia fiind una politică și diplomatică.

Reamintim, Mihail Gorbaciov (91 de ani), ultimul lider al Uniunii Sovietice, a decedat marți seară, la Moscova.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Michael Bush / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday