Mikhail Gorbachev 4

Agențiile ruse de presă anunță că Mihail Sergheevici Gorbaciov a încetat marți seara din viață, la Spitalul Clinic Central din Moscova, “după o lungă și severă suferință”.

Ultimul președinte sovietic, a introdus noțiunile de deschidere (Glasnost) și reformă (Perestroika) în imperiul sovietic, dar nu a putut să împiedice prăbușirea acestuia. După lovitura de stat din august 1991, în timpul căreia Gorbaciov a fost arestat la domiciliu de un grup care dorea revenirea la linia dură comunistă, Rusia și celelalte țări din Uniunea Sovietică și-au declarat pe rând independența, lăsându-l pe Gprbaciov președinte al unei Uniuni care n-a mai existat de facto.

Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier și a permis reunificarea Germaniei.

Secretar general al Partidului Comunist Sovietic din 1985 (la doar 54 de ani) el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar apoi reformele sale au scăpat de sub control. Gorbaciov visa să păstreze comunismul și să realizeze o Uniune Europeană a Estului, care să nu mai rivalizeze ci să coopereze cu țările occidentale.

Reuters scrie că mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de viață a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto: Victor5490 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday