Guvernul spaniol va reduce taxa pe valoarea adăugată pe gaz la 5% de la 21%, din octombrie, în încercarea de a reduce efectul creșterii prețurilor internaționale asupra facturilor la utilități, a declarat premierul Pedro Sanchez. Potrivit Reuters, Spania a operat anterior și două reduceri ale taxei pe valoarea adăugată la energia electrică.

Spania este țara europeană cu cele mai multe terminale pentru importul de gaze lichefiate, dar capacitatea de tranzit către Franța și restul continentului este încă mică.

În acest timp, cotațiile pentru gazele europene tranzacționate în Amsterdam au scăzut puternic după atingerea unui nivel record pe 26 august. La vremea respectivă oficialii ruși au amenințat cu o iarnă foarte scumpă pentru Europa, dar imediat după aceea Cehia a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei și au început discuțiile privind o decuplare a tarifelor energiei electrice de cotația gazelor naturale. Moscova are capacitatea de a le influența pe acestea din urmă, dar numai 23% din energia UE este produsă în centrale care funcționează pe gaze.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday