Deși se abține să comenteze mișcări concrete pe Frontul de Sud sau tactica Armatei Ucrainene, Aleksei Arestovici, consilierul președinției ucrainene a declarat miercuri seara că “linia frontului este în general stabilă, singura cale pentru ofensivă este atacul frontal, împingând sistematic Armata Rusă înapoi, cu artilerie și aviație. Nu vă așteptați la rezultate rapide, Ucraina își protejează trupele. Rezultatele rapide sunt întotdeauna sângeroase”, a mai spus Arestovici.

ISW avertizează că autoritățile ruse și corespondenții militari acreditați de acestea au lansat o operațiune de dezinformare privind contraofensiva ucraineană, pentru a lăsa impresia că aceasta a eșuat, că a fost prost planificată și chiar că ar exista un conflict între autoritățile militare și cele politice din Ucraina. În contextul în care sursele ruse sunt singurele care furnizează informații privind mișcările de trupe pe Frontul de Sud, raportările acestora sunt deseori contradictorii, ieri, spre exemplu unele susținând că ucrainenii au înaintat pe un coridor adânc în regiunea Herson, iar altele că ucrainenii sunt înfrânți și înregistrează pierderi catastrofale.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat doar că forțele ucrainene continuă să atace liniile de comunicație terestre rusești, bombardând bazele și depozitele de muniție ale acestora. Potrivit comunicatului oficial, forțele ucrainene ar fi distrus pe parcursul zilei de ieri două posturi de comandă, două depozite de muniții, un sistem antiaerian, o stație radar și alte zone de concentrare a trupelor ruse. Aviația ucraineană a efectuat 16 lovituri aeriene asupra pozițiilor rusești.

Din cauza lipsei informațiilor confirmate, operațiunile din sudul Ucrainei nu pot fi în acest moment reprezentate pe o hartă.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele Ucrainei le-a transmis mulțumiri din partea serviciilor secrete cetățenilor care trimit fotografii și informații privind mișcarea trupelor ruse din sud și din Crimeea.
  • Mihail Podoliak, un alt consilier al Președinției ucrainene a declarat că Armata Ucraineană atacă și la Harkov și pe mai multe fronturi, nu numai în sud, pentru a-i determina pe ruși să își mute rezervele pe lungimea întregului front, de 1300 de kilometri. Declarația lui trebuie privită însă cu rezerve, în contextul războiului informațional dintre Rusia și Ucraina.
  • Locuitorii regiunii ruse Belgorod au filmat și postat pe rețelele de socializare o rachetă (posibil Iskander) decolată din regiunea rusă Belgorod, care s-a prăbușit la scurt timp după aceea. Deși este evident faptul că racheta a suferit o defecțiune, sursele militare ruse au pretins că era vorba de o rachetă antiaeriană care ar fi interceptat o dronă ucraineană.

    • G7 a condamnat încercările Rusiei de a deconecta centrala nucleară Zaporijie de la rețeaua electrică ucraineană. Inspectorii AIEA sosiți în regiunea Zaporijie încă nu au primit permisiunea forțelor ruse de a vizita centrala.
    • Forțele ruse au efectuat atacuri limitate la sol atât la Harkov, cât și în Donbas.
    • În Crimeea, rușii încearcă “să reconstruiască” sistemele de apărare aeriană pentru a putea contracara “atacuri efectuate de ținte mai mici”, adică drone.
    • Partizanii ucraineni au efectuat un atac cu dispozitive explozive improvizate (IED) împotriva sediului organizației politice “Împreună cu Rusia” din orașul ocupat Berdiansk, regiunea Zaporijie, unde autoritățile se pregătesc pentru organizarea unui referendum.

    Surse alternative: ISW, Ukrinform

    Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

    Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

    Susține echipa Biziday