Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat că monarhul în vârstă de 96 de ani nu va putea călători aproximativ 1.600 de km dus-întors, din Scoția spre Londra, iar, în schimb, premierul încă în funcție Boris Johnson și succesorul acestuia vor călători pe 6 septembrie către Castelul Balmoral, reședința de vară din Scoția a familiei regale.

Este astfel o premieră în cei 70 de ani de domnie ca Regina Elisabeta a II-a să nu se afle la Palatul Buckingham pentru întâmpinarea unui nou prim-ministru. Presa britanică scrie că această decizie are rol preventiv, pentru a evita potențiale probleme care pot apărea pe drum, având în vedere că Regina are 96 de ani, iar aceasta și-a redus deplasările în ultimul an. 

Numirea unui nou premier este una dintre principalele responsabilități ceremoniale ale monarhului Marii Britanii, în calitate de șef de stat, alături deschiderea anului parlamentar și semnarea proiectelor de lege. În luna mai, Regina a ratat, pentru prima dată în 59 de ani, discursul care marchează începutul anului parlamentar, din cauza unor “probleme de mobilitate”. Prințul Charles a preluat atunci responsabilitatea acesteia. 

Premierul Boris Johnson a anunțat luna trecută că demisionează din funcția de lider al Partidului Conservator, după ce zeci de oficiali guvernamentali și-au dat demisia în încercarea de a-l presa să renunțe la funcție. Rishi Sunak și Liz Truss (miniștrii de Finanțe și de Externe în Cabinetul Johnson) au rămas în cursa pentru conducerea partidului. Votul final va avea loc pe 5 septembrie.

Surse alternative: BBC, Sky News, CNN

Sursa Foto: Anastasia Yakovleva / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday