Autoritățile militare ucrainene au impus o cenzură severă, anulând toate deplasările jurnaliștilor alături de militari pe front (pe toate fronturile) pentru următoarele săptămâni, cerând cetățenilor să nu posteze pe rețelele sociale informații privind mișcarea trupelor sau luptele în desfășurare și chiar solicitând experților militari să nu mai facă comentarii sau presupuneri privind posibila evoluție a situației. În general, aceste cereri sunt respectate de ucraineni, ceea ce lasă însă în spațiul informațional doar sursele ruse, controlate de propaganda de la Kremlin. ISW arată că Moscova probabil va profita de această situație pentru a slăbi încrederea internațională în contraofensiva ucraineană, dar aceasta “este un proces coeziv care va necesita ceva timp pentru a fi executat corect”.

Potrivit surselor ruse, după prima zi a ofensivei, în care ucrainenii au înaintat pe trei direcții, au urmat lupte în periferia orașului Herson, ieri dimineață. Deși rușii au considerat că ar fi fost vorba de o “recunoaștere în forță” a unei unități ucrainene care ar fi testat apărarea Hersonului, ISW arată că o astfel de unitate ar fi trebuit să înainteze zece kilometri și că schimburile de focuri din Herson au fost mai probabil cauzate de un grup de partizani ucraineni, care au atacat sau hărțuit unități militare ruse.

Pe parcursul zilei de ieri, ucrainenii s-au concentrat pe lovirea feriboturile rusești și a podurilor de pontoane de peste râul Nipru, pentru a tăia complet aprovizionarea celor aproximativ 20 de grupuri de batalion ruse aflate în dreapta acestuia. Potrivit Comandamentului de Sud, 30 de echipamente și aproape 120 de soldați ruși au fost scoși din luptă ieri pe acest front.

ISW consideră că tactica ucrainenilor este una de durată și va consta într-o alternanță de atacuri la sol și bombardamente în adâncime, menite să uzeze forțele ruse pe măsură ce acestea rămân fără aprovizionare.

În același timp, rușii continuă să reacționeze și să își ajusteze pozițiile, probabil atât ca răspuns la contraofensiva ucraineană în curs, cât și ca pregătire pentru contraofensivele ucrainene mai ample mai la est. Forțele ruse continuă să transfere convoai mari de echipamente militare din Crimeea și Melitopol, iar marți seara un depozit de carburanți din nordul Crimeei a explodat.

În adresarea sa de la miezul nopții, președintele Zelenski le-a cerut locuitorilor din Crimeea să nu stea lângă instalațiile militare rusești și să transmită informații despre poziționarea acestora.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday