Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți seara, la Moscova. Avea vârsta de 91 de ani.

Agențiile ruse de presă anunță că Mihail Sergheevici Gorbaciov a încetat marți seara din viață, la Spitalul Clinic Central din Moscova, “după o lungă și severă suferință”.

Ultimul președinte sovietic, a introdus noțiunile de deschidere (Glasnost) și reformă (Perestroika) în imperiul sovietic, dar nu a putut să împiedice prăbușirea acestuia. După lovitura de stat din august 1991, în timpul căreia Gorbaciov a fost arestat la domiciliu de un grup care dorea revenirea la linia dură comunistă, Rusia și celelalte țări din Uniunea Sovietică și-au declarat pe rând independența, lăsându-l pe Gprbaciov președinte al unei Uniuni care n-a mai existat de facto.

Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier și a permis reunificarea Germaniei.

Secretar general al Partidului Comunist Sovietic din 1985 (la doar 54 de ani) el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar apoi reformele sale au scăpat de sub control. Gorbaciov visa să păstreze comunismul și să realizeze o Uniune Europeană a Estului, care să nu mai rivalizeze ci să coopereze cu țările occidentale.

Reuters scrie că mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de viață a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto: Victor5490 | Dreamstime.com

Folosim cookies