Aproximativ jumătate din producția globală de ulei de măsline provine din Spania, care este astfel cel mai mare producător din lume. Potrivit unui reportaj BBC, seceta a devastat complet producția țării, care a scăzut până acum cu aproximativ o treime, iar meteorologii avertizează că valul de caniculă va continua.

La fabrica Interoleo din Jaen, o provincie care generează jumătate din tot uleiul de măsline spaniol și care exportă în numeroase țări la nivel mondial, producția scade, iar prețurile cresc, alimentând în același timp criza alimentară globală. 

Măslinii ar trebui să fie plini acum, aproape de recoltare. Dar sunt fără rod. […] Consumatorii plătesc deja cu o treime mai mult decât anul trecut, dar seceta se va înrăutăți. Odată cu recesiunea, este posibil să fim nevoiți să facem concedieri. Există un sentiment de depresie și incertitudine. Un alt an ca acesta ar fi o catastrofă totală”, a declarat Juan Gudeo, șeful cooperativei.

Și sectorul agricol se confruntă cu o situație similară, iar cercetările recente arată că părți din peninsula Iberică nu au mai fost atât de uscate în ultimii 1.200 de ani. Fermierii spanioli au încercat să cultive floarea-soarelui, pentru a compensa pierderea de ulei din Ucraina. Dar floarea are nevoie de ploaie, care a fost insuficientă, iar semințele sunt prea uscate și nu produc nici ulei.

Întreaga Europă, dar și celelalte continente, au fost afectate în ultimele luni de unul dintre cele mai puternice valuri de căldură. Specialiștii au concluzionat că Europa se confruntă acum cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, iar incendiile de vegetație au ars milioane de hectare. În Spania, focul a distrus 270 de mii de hectare de vegetație.

Sursa: BBC.

Foto: Georgios Tsichlis | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday