Financial Times: UE se pregătește să suspende acordul de vize de călătorie pentru ruși. Săptămâna viitoare va fi înghețat Acordul UE-Rusia și va fi discutată organizarea de centre de antrenament pentru soldații ucraineni pe teritoriile statelor membre UE.

Potrivit Financial Times, care citează trei surse diplomatice diferite de la Bruxelles, miniștrii de externe ai țărilor UE “sunt pregătiți să susțină săptămâna aceasta o suspendare a acordului de facilitare a vizelor dintre blocul european și Moscova, în efortul de a reduce numărul de permise de călătorie eliberate cetățenilor ruși“. Acest lucru nu va face imposibil de obținut o viză Shengen pentru ruși, dar intrarea în țările membre UE va deveni și scumpă și dificilă.

Mai multe state est-europene (Cehia, Polonia, Finlanda și Țările Baltice), care de facto nu au mai primit cetățeni ruși încă din 24 februarie, au cerut acțiuni colective ale blocului comunitar, refuzate până acum de Franța, Germania și alte țări occidentale. Țările care nu susțin interzicerea totală a intrării rușilor în UE pentru turism au spus că excepțiile trebuie păstrate din motive umanitare, pentru cererile de azil și pentru a permite dizidenților regimului Putin să fugă.

Ca prim pas, miniștrii de Externe intenționează să acorde sprijin politic suspendării acordului UE-Rusia de facilitare a vizelor în cadrul unei întâlniri de două zile la Praga, care începe marți.

În același timp, miniștrii Apărării din UE, care se vor întâlni luni la Praga, vor discuta și opțiunile pentru o potențială misiune de antrenament pentru soldații ucraineni condusă de Bruxelles.

Potențialele centre de formare, care urmează o inițiativă similară a Regatului Unit în această vară, ar avea sediul în țările UE apropiate de Ucraina.

Sursa: Financial Times

Foto: Anton Vierietin | Dreamstime.com

Folosim cookies