Eșecul votării unei declarații comune a venit după patru săptămâni de dezbateri și negocieri între 151 de țări membre ONU. Sesiunea de închidere a fost amânată de mai bine de patru ore azi noapte, din cauza refuzului Rusiei de a accepta o declarație de sprijin pentru Tratatul de Neproliferare Nucleară, care includea o referire la centrala nucleară Zaporijie, ocupată în prezent de Armata Rusă.

Un paragraf din proiectul final al textului sublinia “importanța primordială a asigurării controlului de către autoritățile competente ale Ucrainei asupra instalațiilor nucleare (…) așa cum ar fi centrala nucleară Zaporijie”. Delegația rusă a fost singura care s-a opus textului convenit de celelalte state membre, dând vina pe Ucraina “și pe protectorii acesteia”.

După ce a anunțat că nu va semna declarația, delegația rusă a părăsit sala.

Încheiat în 1968, Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP) prevede că statele care au arme nucleare se angajează să-și reducă arsenalele, iar cele care nu au arme nucleare au promis că nici nu vor dobândi astfel de arme.

Sursă alternativă: Corriere della Sera

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday