Nu va fi nicio ceremonie specială de Ziua Independenței Ucrainei. Oficialitățile de la Kiev dar și cele americane au avertizat că urmează lovituri rusești asupra infrastructurii civile și a clădirilor guvernamentale și au făcut apeluri la populație să nu ignore alertele aeriene. O bună parte a populației, mobilizate pe front, va sărbători ziua în tranșee.

Tot astăzi se împlinesc și șase luni de la debutul invaziei ruse în Ucraina. În această perioadă, Armata Ucraineană a aplicat cu succes o tactică asimetrică clasică, evitând în general confruntarea directă cu o armată rusă mult mai dotată din punct de vedere tehnic. Ucrainenii au preferat în general să permită înaintarea acesteia pe coridoare înguste, închise apoi în pungi greu de aprovizionat și mai ușor de distrus. Marile orașe ucrainene au fost fortificate și au rezistat în ciuda bombardamentelor și distrugerii infrastructurii civile.

Cu ajutorul dronelor de atac Bayraktar (inițial) și a sistemelor de artilerie trimise de țările occidentale (de la începutul verii) Armata Ucraineană a reușit să lovească puternic liniile de comunicații și de aprovizionare ale invadatorilor ruși, înaintarea acestora fiind de facto blocată de la începutul lunii iulie.

În același timp, deși pare că a preluat inițiativa pe Frontul de Sud stabilind un cap de pod peste râul Inhuleț, în Regiunea Herson, Armata Ucraineană nu a trecut încă la o contraofensivă directă de recucerire a teritoriilor ocupate. Trupele ruse sunt relativ izolate și vulnerabile în dreapta Niprului din cauza distrugerii de către ucraineni a podurilor de peste acest râu. Totuși, Armata Ucraineană continuă să aștepte, preferând în general să elibereze zone fără asalt direct ci prin încercuirea și forțarea retragerii soldaților ruși.

Armata Rusă încă este superioară din punct de vedere al armamentului greu (tancuri), al resurselor de artilerie (chiar dacă rușii folosesc rachete S-300 antiaeriene în scop balistic), precum și al numărului de avioane de luptă și elicoptere de atac disponibile.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un depozit de muniții din regiunea rusă Belgorod a explodat, într-un al doilea astfel de incident în decurs de o săptămână. Oficialii ruși au declarat că muniția s-a autoaprins, din cauza vremii foarte calde. Ministerul Apărării de Ucraina nu a revendicat atacul, dar a răspuns ironic că “în câteva luni vom afla dacă muniția rusească se autoaprinde și din cauza frigului”.
  • Mai multe explozii au fost auzite la Sevastopol (Crimeea), principalul port al Flotei Ruse a Mării Negre. Guvernatorul rus al regiunii a susținut că antiaeriana a doborât mai multe drone, dar a cerut populației să se adăpostească.
  • În orașul Energodar, sub ocupație rusă, un bombardament cu mortiere a ridicat praful centralei termoelectrice, aflată la mică distanță de centrala nucleară Zaporijie. Oficialitățile ucrainene au raportat o foarte ușoară creștere a radioactivității din zonă și i-au acuzat pe ruși că vor să provoace panică cu acest tip de bombardamente.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au avansat, dar limitat, la nord de Herson, în preîntâmpinarea unei ofensive ucrainene, în timp ce Armata Ucraineană a preferat să lovească depozitele și liniile de comunicații din spatele frontului.
  • În Donbas, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc Ka-52.
  • Pe timpul nopții, Rusia a lovit cu rachete orașele Nikopol, Zaporijia și Harkov.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday