Bloomberg scrie că cele mai importante economii ale Europei se confruntă acum cu probleme tot mai grave, pe fondul inflației galopante și al nesiguranței create de războiul din Ucraina. 

Conform indicelui bursier S&P Global, activitatea din sectorul privat din Franța a scăzut la cel mai mic nivel de la debutul pandemiei de coronavirus. Cererea a scăzut atât în domeniul serviciilor cât și în industrie, iar încrederea mediului de afaceri în economie a ajuns la cel mai mic nivel din noiembrie 2020. Indicatorul PMI s-a prăbușit luna aceasta la 49,8 puncte, cel mai mic nivel din ultimul an și jumătate.

“Inflația ridicată și scăderea cererii post-Covid au determinat întreprinderile și consumatorii să reducă cheltuielile discreționare. Economiile europene par să se pregătească pentru un sfârșit provocator de an.”, a declarat Joe Hayes, economist la S&P Global. 

Analiștii consideră că recesiunea în zona euro, din care fac parte 19 state, devine din ce în ce mai probabilă, în special din cauza creșterii prețului la energie. De asemenea, aceștia se așteaptă ca situația să devină și mai gravă, după ce Banca Centrală Europeană a majorat luna trecută dobânda de referință, pentru prima dată din 2011.

Tot S&P Global a arătat într-un comunicat din luna iulie că producția Germaniei a început să scadă, iar în luna august s-a contractat cu cel mai rapid ritm din ultimele 26 de luni. Germania este unul dintre statele cele mai afectate de războiul din Ucraina, din cauza dependenței de gazul rusesc.

Surse: Bloomberg, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday