Război în Ucraina. În preziua aniversării independenței ucrainene, SUA avertizează cetățenii că Rusia ar putea ataca infrastructura civilă și clădirile guvernamentale. Armata Ucraineană a lovit din nou podurile din Herson. Explozii neelucidate în Crimeea.

Guvernul SUA a desecretizat un set de informații care arată că “Rusia își intensifică eforturile pentru a lansa lovituri împotriva infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale ale Ucrainei, în zilele următoare”, se arată într-o alertă transmisă de Departamemtul de Stat și de Ambasada SUA din Ucraina.

Avertismentul vine în momentul în care atât oficialii ucraineni, cât și cei americani, se așteaptă la o nouă ofensivă rusă, potențial programată pentru Ziua Independenței Ucrainei (24 august) și ca răspuns la atacurile împotriva țintelor militare rusești din Crimeea.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au lovit, cel mai probabil cu HIMARS, podurile de peste Nipru, în Herson. Armata Ucraineană susține că a suprins un convoi militar pe Podul Antonovski. Podul de lângă hidrocentrala Nova Kakhova a fost de asemenea bombardat, posibil și cu aviația. Sursele ruse confirmă atacurile, dar susțin că podurile care asigură legătura terestră cu vestul Niprului au suferit pagube reparabile.
  • Tot pe Frontul de Sud, rușii au desfășurat atacuri terestre în nordul regiunii Herson. Sursele ucrainene au raportat în prealabil faptul că Armata Rusă a mutat aici mai multe grupuri de batalion, care încearcă de câteva săptămâni să cucerească capul de pod ucrainean de peste râul Inhuleț, care amenință orașul Herson.
  • La Sevastopol (Crimeea) mai multe explozii puternice au fost raportate luni seara pe canalele de socializare ruse. Canalele de propagandă rusești spun că antiaeriana a doborât mai multe drone ucrainene, dar aceste informații nu sunt confirmate de imagini. Este cert doar faptul că aniaeriana rusă a fost activă pe tot parcursul zilei de luni. Pe FlightRadar a fost vizibilă ieri la prânz o aeronavă britanică de supraveghere electronică  ce a decolat din România și a patrulat deasupra Mării Negre în aropierea Crimeei.

  • Pe frontul din Donbas, rușii au efectuat atacuri limitate în periferiile orașului Donețk și spre Bakhmut. Sursele ruse pretind că ucrainenii au lovit din nou ținte din orașul Donețk.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies