Guvernul SUA a desecretizat un set de informații care arată că “Rusia își intensifică eforturile pentru a lansa lovituri împotriva infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale ale Ucrainei, în zilele următoare”, se arată într-o alertă transmisă de Departamemtul de Stat și de Ambasada SUA din Ucraina.

Avertismentul vine în momentul în care atât oficialii ucraineni, cât și cei americani, se așteaptă la o nouă ofensivă rusă, potențial programată pentru Ziua Independenței Ucrainei (24 august) și ca răspuns la atacurile împotriva țintelor militare rusești din Crimeea.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au lovit, cel mai probabil cu HIMARS, podurile de peste Nipru, în Herson. Armata Ucraineană susține că a suprins un convoi militar pe Podul Antonovski. Podul de lângă hidrocentrala Nova Kakhova a fost de asemenea bombardat, posibil și cu aviația. Sursele ruse confirmă atacurile, dar susțin că podurile care asigură legătura terestră cu vestul Niprului au suferit pagube reparabile.
  • Tot pe Frontul de Sud, rușii au desfășurat atacuri terestre în nordul regiunii Herson. Sursele ucrainene au raportat în prealabil faptul că Armata Rusă a mutat aici mai multe grupuri de batalion, care încearcă de câteva săptămâni să cucerească capul de pod ucrainean de peste râul Inhuleț, care amenință orașul Herson.
  • La Sevastopol (Crimeea) mai multe explozii puternice au fost raportate luni seara pe canalele de socializare ruse. Canalele de propagandă rusești spun că antiaeriana a doborât mai multe drone ucrainene, dar aceste informații nu sunt confirmate de imagini. Este cert doar faptul că aniaeriana rusă a fost activă pe tot parcursul zilei de luni. Pe FlightRadar a fost vizibilă ieri la prânz o aeronavă britanică de supraveghere electronică  ce a decolat din România și a patrulat deasupra Mării Negre în aropierea Crimeei.

  • Pe frontul din Donbas, rușii au efectuat atacuri limitate în periferiile orașului Donețk și spre Bakhmut. Sursele ruse pretind că ucrainenii au lovit din nou ținte din orașul Donețk.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday