Euro scade din nou sub paritatea cu dolarul american, pe fondul temerilor de recesiune în UE, după ce Gazprom a anunțat că va restricționa fluxul de gaze naturale între 31 august – 2 septembrie.

Dolarul american a atins cea mai mare valoare în raport cu euro la jumătatea lunii trecute. Analiștii financiari se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să crească dobânda de referință pentru a reduce inflația, într-o strategie similară celei a Rezervei Federale americane.

În același timp, Europa se confruntă cu incertitudini tot mai mari legate de intrarea în recesiune, din cauza crizei energetice. Astăzi, prețul gazelor naturale s-a apropiat de borna de 300 de euro/MWh, un record, în condițiile în care Gazprom a restricționat din nou fluxul către Europa. Și de această dată, compania controlată de statul rus invocă necesitatea unor reparații la gazoductul Nord Stream 1.

Banca Centrală a Germaniei, cea mai puternică economie a Uniunii Europene, a avertizat că riscul unei recesiuni este din ce în ce mai puternic și că inflația ar putea depăși pragul de 10% în această toamnă în cazul în care Rusia sistează livrările de gaze naturale către vestul Europei.

În ultimele patru săptămâni, dolarul a câștigat 2,4% în comparație cu euro, iar în ultimul an 17,7%. Banca Națională a României a cotat astăzi un dolar american la 4.8814 de lei, iar un euro la valoarea de 4.8853 de lei.

Sursă alternativă: Trading Economics

Folosim cookies