Pe Bursa de la Amsterdam (TTF), de referință pentru tranzacționarea gazelor naturale europene, cotația a crescut cu 20% în această ședință de tranzacționare, peste 290 euro/MWh, un record. În urmă cu o săptămână, prețul gazelor naturale europene urcase la 248 de euro pe megawatt oră. 

Analiștii spun că noul record atins astăzi este rezultatul valului de căldură din Europa care a dus la o creștere a cererii de energie electrică și a reducerilor livrărilor de gaze naturale rusești. Acestuia i se adaugă și faptul că la sfârșitul săptămânii trecute, Gazprom a anunțat din nou suspendarea livrărilor de gaze către Europa pentru trei zile, invocând lucrări de “mentenanță”. Similar cu lucrările de mentenanță anterioare, există temeri că termenul de întrerupere ar putea fi prelungit de ruși în mod intenționat, peste intervalul de trei zile anunțat oficial.

 De altfel, de la începutul anului, Gazprom și-a redus livrările de gaze naturale, pe total, cu 36%, iar conducta Nord Stream 1 funcționează la 20% din capacitate, “din motive tehnice”. Acest lucru îi împiedică pe europeni să își facă rezervele pentru iarnă la nivelul din anii anteriori.

Sursa: Trading Economics

Sursa Foto: Yashabaker / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday