“Trebuie să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de crud. Acesta este dușmanul nostru”, a spus președintele Zelenski în adresarea de duminică seara către populație. Ucraina își aniversează independența pe 24 august, iar serviciile secrete ucrainene au informații că Rusia va organiza la Mariupol un proces spectacol al luptătorilor care au rezistat la Azovstal.

În analiza sa zilnică, ISW arată că Armata Rusă și-a epuizat probabil forțele din Donbas și, chiar dacă ar mai putea face mici înaintări teritoriale în jurul Bakhmut sau și Avdiivka, ofensiva lor stagnează de aproape o lună. De asemenea, rușii au probleme cu repararea aeronavelor avariate în lupte, mai exact cu componentele acestora. Serviciile secrete ucrainene au informat că în următoarele trei zile spațiul aerian al unor zone din Rusia, la granița de NE cu Ucraina și de SV cu Belarus va fi închis.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandamentul Ucrainean declară că rușii au fost forțați să se retragă în direcțiile Sloviansk, Bakhmut, Avdiivka (toate în Donbas) precum și pe Frontul de Sud.
  • Forțele ruse au încercat mai multe atacuri terestre nereușite la SV și SE de Izium.
  • Armata Ucraineană a bombardat un depozit de armament din orașul Donețk.
  • Activitate intensă de partizani, la Melitopol. Primarul localității susține că aceștia au ucis un soldat rus care ar fi agresat o minoră iar în timpul nopții o explozie s-a auzit în oraș.
  • Artileria ucraineană a distrus o bază rusă din Hersonul ocupat. Mai multe blindate, piese de artilerie și două baterii antiaeriene ar fi fost astfel scoase din luptă.
  • Rușii au efectuat mai multe raiduri aeriene în nordul regiunii Herson și în Zaporijie, ambele de pe Frontul de Sud. De asemenea au lovit Nikopol, oraș aflat peste Nipru de CN Zaporijie.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday