Război în Ucraina. Rușii au avansat pe Frontul de Sud spre Nikolaev. Atacul asupra sediului Flotei Mării Negre din Crimeea a fost efectuat cu o dronă comercială, pe care antiaeriana rusă pare să nu fi reușit să o intercepteze.

Drona care a lovit sau s-a prăbușit ieri peste sediul Flotei Ruse a Mării Negre din Sevastopol (Crimeea) pare a fi una comercială, identificată de mai mulți internauți ca fiind un model disponibil la un preț de 8000 de dolari. Inițial, oficialii ruși au declarat că aceasta a lovit clădirea, iar ulterior au spus că a fost doborâtă de antiaeriana rusă și s-ar fi prăbușit pe acoperișul sediului Flotei.

După analiza imaginilor de pe internet, ISW consideră că este mai probabil ca drona să fi explodat la impact decât să fi fost doborâtă de antiaeriană. Oricum, în toate situațiile, performanța apărării aeriene ruse se dovedește încă o dată sub nivelul așteptărilor, iar evenimentul este departe de a putea restaura încrederea populației ruse din Crimeea.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un parlamentar britanic a declarat că o explozie provocată cu intenție de Rusia la Centrala Nucleară Zaporijie, care ar afecta țările membre NATO din zonă, ar putea constitui un motiv de activare a Articolului 5, care presupune intervenția tuturor țărilor NATO în caz de agresiune. România este cea mai apropiată țară membră NATO de zona Zaporijie.
  • FSB anunță oficial că explozia mașinii în care se afla fiica lui Dughin a fost cauzată de un dispozitiv exploziv plasat sub mașină. Nu este clar ce repercursiuni va avea acest atac.
  • Forțele ruse au desfășurat mai multe ofensive fără succes pe frontul din Donbas, la fel și la nord de Harkov.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au avansat la nord-vest de orașul Herson și la est de Nikolaev.
  • Armata Ucraineană susține că a interceptat ieri șase rachete Kalibr rusești, dintre care două deasupra Mării Negre.
  • Forțele ucrainene au continuat să lovească depozitele de muniție și bazele rusești din regiunile Herson și Zaporijie.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Folosim cookies