Update: “Confirm că Ucraina, desigur, nu a avut nimic de-a face cu acest incident pentru că nu suntem un stat criminal, precum Federația Rusă, și nici nu suntem un stat terorist”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak. Acesta a sugerat că de vină ar fi “luptele interne pentru putere dintre diversele facțiuni politice din Rusia”, iar incidentul ar fi efectul “karmei”, având în vedere că familia Dughin a sprijinit “operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina.

“Mulți invitați ai festivalului Tradiția (aproape de Moscova), la care a participat Alexander Dughin și fiica sa, și-au parcat mașinile în partea stângă și în partea dreaptă a autostrăzii Zvenigorod. Toată parcarea era aproape în totalitate ocupată. Printre aceste mașini se afla și autoturismul în care Daria Dughin a părăsit evenimentul. Cum parcarea nu avea o intrare dedicată, dispozitivele explozibile puteau fi instalate oriunde și de către orice, ceea ce s-a și făcut”, a precizat Comisia de Anchetă a Rusiei, citată de TASS. Oficialii ruși au mai explicat că mașina era o Toyota Land Cruiser, iar atacul ar fi fost “premeditat și comandat”.

Conform Reuters, Alexander Dughin, tatăl Dariei, a vorbit în ultimii de numeroase ori despre “unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă într-un vast nou imperiu”, care să includă și Ucraina. Dughin se află în prezent pe lista de sancțiuni impuse de SUA, acesta fiind considerat o persoană cu influență în anturajul lui Vladimir Putin.

Știrea inițială: 

Alexander Dugins daughter, Darya Dugina, assassinated in Moscow region. Guaranteed work of the SBU.

I know we meme about red lines, but I do sincerely hope, and pray that there will be an answer for this. pic.twitter.com/f8OBXsY40w

— Ghost of Zeepo (@mdfzeh) August 20, 2022

Presa internațională relatează că filozoful și naționalistul rus Alexander Dughin și fiica acestuia urmau să se întoarcă împreună de la un eveniment la care fuseseră invitați, dar domnul Dughin a decis ulterior să plece separat.

Andrei Krasnov, șeful mișcării sociale Orizont Rus (Russian Horizon) și un apropiat al familiei Dughin, a precizat că fiica filozofului, Daria, a părăsit evenimentul în mașina tatălui acesteia, care la scurt timp a explodat pe autostradă.

Ulterior, Alexander Dughin a fost filmat în momentul în care a ajuns la locul exploziei.

Presa din Rusia scrie despre o posibilă tentativă de asasinat la adresa lui Alexander Dughin, cunoscut apropiat al președintelui Vladimir Putin, evitată în ultimul moment. Fiica acestuia însă a decedat în urma exploziei urmată de un incendiu.

În ciuda faptului că nu deține o funcție oficială în guvern, Alexander Dughin este un apropiat aliat politic al președintelui Putin. Domnul Dughin este cunoscut la Moscova drept “ghidul spiritual” al liderului rus. Fiica acestuia, Daria Dughina, a fost o jurnalistă proeminentă care a susținut public invadarea Ucrainei. La începutul anului, aceasta a fost sancționată de autoritățile din SUA și din Marea Britanie pentru că a contribuit la “dezinformarea” și propaganda Moscovei în legătură cu războiul din Ucraina.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday