Piloții ucraineni au efectuat vineri 11 raiduri pe Frontul de Sud, potrivit unui comunicat oficial. Pentagonul a anunțat ieri, că va trimite, printre altele, și mai multe rachete anti-radar HARM, pe care ucrainenii au reușit să le integreze pe avioanele lor, în ciuda faptului că acest tip de armă este concepută să funcționeze ideal pe armament NATO. Numărul tot mai mare de atacuri aeriene desfășurate de aviația ucraineană pe Frontul de Sud sugerează nu numai că loviturile cu artilerie performantă HIMARS asupra bateriilor antiaeriene și a depozitelor de muniții, atacurile cu rachete antiradar HARM, dar și exploziile de la aeroporturile din Crimeea înclină acum treptat balanța superiorității aeriene în zonă (nu și pe fronturile din Donbas și de la Harkov).

În ciuda faptului că rușii dispun de aeronave mai multe și mai performante, iar numărul acestora a fost recent suplimentat, aviația ucraineană pare a opera fără probleme pe Frontul de Sud, o condiție necesară pentru desfășurarea unei ofensive terestre.

În același timp, în Crimeea este în plină desfășurare o adevărată isterie, cauzată de teama unor atacuri ucrainene (deși aceștia nu lovit până acum decât obiective militare). Rețelele de socializare și mediile de informare ruse au fost ieri pline de fotografii ale unor nave ruse care ar apăra Podul Kerci, iar Agenția Tass a preluat declarația unui oficial din zona ocupată Zaporijia care susținea că acestea ar fi interceptat o dronă ucraineană. Imaginile care au circulat pe rețelele ruse nu arată însă decât tiruri antiaeriene și nu e clar după ce anume au tras acestea.

În ziua precedentă filmările de noapte privind un presupus atac asupra unei baze din Crimeea arătau fie interceptări antiaeriene, fie explozii mai vechi din altă zonă. La fel și de această dată, autoritățile ruse sunt cele care susțin că ucrainenii ar fi încercat să atace obiective din Crimeea, dar atacurile ar fi fost interceptate la timp. Acest tip de narațiune pare a fi menintă să reclădească încrederea populației ruse în forțele armate federale, în condițiile în care acestea nu au găsit încă nicio modalitate de contracarare a sistemelor HIMARS furnizate de americani Armatei Ucrainene.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Situația de la Centrala Nucleară Zaporijie a rămas relativ neschimbată pe 19 august, în ciuda avertizărilor Rusiei că forțele ucrainene ar organiza un atac sau o provocare.
  • ISW susține că autoritățile ruse pregătesc procese spectacol ale apărătorilor ucraineni ai Azovstal, chiar de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august.
  • În Donbas, forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord Harkov, la SV și SE de Izium, la est de Siversk și la sud și la est de Bakhmut.
  • Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri terestre, dar fără succes, asupra așezărilor de pe Frontul de Sud.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday