Ședința lui Volodimir Zelenski cu Recep Erdogan, președintele Turciei, și cu Antonio Guterres, Directorul General al ONU, a avut loc în orașul Liov din vestul Ucrainei. 

Președintele ucrainean a afirmat, la conferința de presă, că au fost stabiliți parametrii unei posibile misiuni a Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie, în prezent controlată de ruși. Zelenski a cerut Rusia să-și retragă imediat trupele și să oprească bombardamentele asupra uzinei, iar ONU să garanteze securitatea.

Recep Erdogan a insistat că “omenirea nu vrea alt Cernobîl”, cu referire la riscurile unui posibil accident nuclear, din cauza confruntărilor militare din zonă. Conform liderului turc, au fost discutate și modalități de a pune capăt războiului, posibile schimburi de prizonieri și respectarea acordurilor pentru exportul de cereale ucrainene.

La rândul său, Antonio Guterres a avertizat că avarierea uzinei ar putea fi catalogată drept “sinucidere”. S-a declarat foarte îngrijorat de situație și a cerut demilitarizarea complexului nuclear. Însă această ultimă propunere a fost respinsă de ministerul rus al Apărării, cu argumentul că o retragere a personalului militar ar face Zaporojie “mult mai vulnerabilă”.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday