Potrivit unui purtător de cuvânt al SBU (serviciul ucrainean de informații), “În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întreg frontul. Acestea nu vor fi legate neapărat de o dată fixă, dar trebuie să luăm în considerare [factorul] Zilei Independenței Ucrainei”. Ucraina și-a declarat independența pe 24 august 1991, după puciul (eșuat) de la Moscova care urmărea înlăturarea lui Gorbaciov și restaurarea unui comunsim dur în URSS.

Deja de mai multe săptămâni, ucrainenii vorbesc despre o contraofensivă pe scară largă, menită să elibereze teritoriile ocupate de ruși. Deocamdată, Armata Ucraineană s-a limitat la lovirea liniilor de aprovizionare, a bazelor aeriene și a depozitelor de muniții rusești, precum și la îmbunătățirea pozițiilor tactice în Herson și lângă Izium. Unii comentatori cred că atacurile din Crimeea din ultima săptămână reprezintă deschiderea acestei contraofensive.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Explozie lângă sediul comandamentului rus din Melitopol, oraș ocupat de ruși din zona de sud a Ucrainei. Ocupanții au închis ulterior localitatea, în căutarea partizanilor care ar fi executat atacul.
  • Potrivit serviciilor ucrainene de informații, rușii își relochează urgent aeronavele la baze mai puțin expuse din Crimeea și din Federația Rusă, după exploziile din ultima săptămână. Tot ucrainenii raportau zilele trecute că Armata Rusă a suplimentat numărul avioanelor de atac și al elicopterelor de pe toate fronturile.
  • Armata Rusă a lansat miercuri seara rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din Harkov, producând șase morți și un număr mare de răniți. Un al doilea bombardament de acest fel a avut loc joi dimineața. Ucrainenii spun că, anterior, rușii au încercat spargerea frontului la SV de oraș, fără succes.

  • Ieri, rușii au distrus cu rachete un cartier întreg din Zatoka, stațiune turistică din regiunea Odesa.
  • Pe Frontul de Sud, aviația ucraineană a lovit un depozit de muniții din regiunea Herson.
  • Comandamentul ucrainean recunoaște că rușii au avansat dinspre Donețk, pe două fronturi. Susține că toate celelalte ofensive rusești din cursul zilei de ieri au fost suprimate.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday