Prețul gazelor naturale europene s-a apropiat de maximul din martie, iar prețul de referință pentru energie electrică a depășit un nou record. Între timp, rușii mențin la 20% fluxul de gaze spre UE și amenință cu o nouă creștere majoră, la iarnă.

Contractele la termen pe gaze naturale legate de Referința Amsterdam (TTF) a atins marți după amiaza 248 de euro pe megawatt, cel mai mare preț din martie 2022 când, episodic a urcat chiar până al 300 de euro. Pe medie zilnică tarifele gazelor naturale sunt din nou la acel nivel record.

Analiștii spun că valul de căldură din Europa a dus la o creștere a cererii de energie electrică, iar cotația gazelor naturale doar anticipează această cerere. Într-adevăr, prețul european de referință al energiei electrice a depășit pentru prima dată 500 de euro pe negawatt, cu un salt de 11% în Germania, până la 530,5 euro pe megawat-oră la European Energy Exchange. Bloomberg arată că, față de acum un an, cotațiile energiei au crescut de șase ori.

Între timp, rușii mențin la 20% fluxul de gaze pe conducta North Stream 1, invocând probleme tehnice. Acest lucru îi împiedică pe europeni să își facă rezervele pentru iarnă. De altfel, Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu încă 60%.

Sursă alternativă: Bloomberg

Folosim cookies