Contractele la termen pe gaze naturale legate de Referința Amsterdam (TTF) a atins marți după amiaza 248 de euro pe megawatt, cel mai mare preț din martie 2022 când, episodic a urcat chiar până al 300 de euro. Pe medie zilnică tarifele gazelor naturale sunt din nou la acel nivel record.

Analiștii spun că valul de căldură din Europa a dus la o creștere a cererii de energie electrică, iar cotația gazelor naturale doar anticipează această cerere. Într-adevăr, prețul european de referință al energiei electrice a depășit pentru prima dată 500 de euro pe negawatt, cu un salt de 11% în Germania, până la 530,5 euro pe megawat-oră la European Energy Exchange. Bloomberg arată că, față de acum un an, cotațiile energiei au crescut de șase ori.

Între timp, rușii mențin la 20% fluxul de gaze pe conducta North Stream 1, invocând probleme tehnice. Acest lucru îi împiedică pe europeni să își facă rezervele pentru iarnă. De altfel, Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu încă 60%.

Sursă alternativă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday