Armata Rusă rămâne concentrată pe regiunea Donețk, dar avansul său este greoi și limitat, reușind în decurs de săptămâni să cucerească câteva sate de la periferiile orașelor Donețk și Bakhmut. În nord, la Harkov, efectuează mai mult bombardamente, iar pe Frontul de Sud întreprinde doar ofensive de poziționare tactică, în așteptarea unei contraofensive ucrainene.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În Donbas, rușii au avansat în satul Peski de la periferia orașului Donețk, pe care pretind de mai mult de o săptămână că îl controlează, dar luptele dovedesc altceva. Se duc lupte și la periferia orașului Bakhmut, unde rușii par a fi pătruns dinspre est, după mai mult de o lună în care s-au străduit să-l încercuiască.
  • Armata Rusă a efectuat un contraatac la Izium, după mai multe zile în care cea ucraineană a forțat dinspre sud și vest. Comandamentul Ucrainean se așteaptă la o reluare o ofensivei ruse spre Sloviansk. Părea că rușii au renunțat sau că nu mai au forțe pentru a susține această axă de atac, dar ucrainenii au probabil informații privind o regrupare sau aducerea unor întăriri în zonă.
  • Pe Frontul de Sud, Centrala Nucleară Zaporijie a fost din nou bombardată, rușii acuzându-i pe ucraineni, iar ucrainenii pe ruși.
  • În discursul său de la miezul nopții, președintele Zelenski a declarat că centrala este de facto minată, din cauza munițiilor depozitate de Armata Rusă în interiorul acesteia și a cerut sancțiuni internaționale împotriva Rosatom, pentru a forța Rusia să accepte inspecția ONU și demilitarizarea zonei Energodar.
  • Tot pe Frontul de Sud, ucrainenii au doborât un elicopter rus Ka-52. Există informații, încă neconfirmate, că un general rus ar fi fost ucis sub bombardamentele efectuate de ucraineni cu HIMARS la Herson.
  • Marți dimineață, în Crimeea, o stație de transformare a luat foc. Nu este clar dacă a fost vorba de un atac sau de o aprindere accidentală, iar autoritățile ruse au cerut reținere în răspândirea zvonurilor. Rușii din Crimeea sunt deja panicați de posibilitatea unor atacuri ucrainene asupra peninsulei, considerate până săptămâna trecută un loc sigur.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday