Lipsa de precipitații din timpul iernii și al primăverii, a agravat seceta de peste vară iar efectele se resimt la nivelul întregii Europe și nu numai. Cele mai importante râuri înregistrează debite din ce în ce mai scăzute, ceea poate avea urmări devastatoare atât în ceea ce privește transportul mărfurilor, cât și producerea hranei sau a energiei.

Conform meteorologilor cea mai secetoasă vară din ultimii 500 de ani era considerată a fi fost cea din 2018. Aceștia se așteaptă însă ca seceta din anul 2022 să doboare recordul, întrucât se preconizează că lipsa ploilor va mai fi resimțită încă trei luni. 

Institutul Federal de Hidrologie din Germania a informat că apele fluviului Rin vor continua să scadă, cel puțin până la începutul săptămânii viitoare. Acest lucru are efecte dezastruoase asupra economiei și transporturilor de mărfuri. De exemplu, producătorul de oțel Thyssen și gigantul chimic BASF au început deja să folosească barjele la doar 25% din capacitatea lor totală, ceea ce a dus la mărirea de cinci ori costurile transporturilor.

O posibilă oprirea a transporturilor de mărfuri pe Rin ar afecta profund economia Europei. Folosind datele generate de seceta din 2018, experții au calculat că o suspendare de șase luni a costat atunci aproximativ 5 miliarde de euro. În acest context, Germania încearcă să își îndrepte atenția către mijloace alternative de transport precum cele feroviare sau rutiere. Acestea sunt însă mult mai costisitoare.

În Franța situația este de asemenea foarte gravă întrucât râurile sunt folosite aici pentru răcirea centralelor nucleare, care asigură 70% din necesarul de electricitate. Din cauza debitelor scăzute și a temperaturii ridicate a apei, producătorii de electricitate au fost nevoiți să reducă producția. Ca o măsură extremă, autoritatea nucleară franceză a permis săptămâna trecută unor centrale să încalce temporar regulile pentru a suplimenta producția.

În Italia producția de porumb și orez sunt puternic afectate din cauza secetei. Râul Po folosit pentru irigații a scăzut la o zecime din debitul obișnuit. În zonele în care nivelul apei este încă normal, temperatura ridicată a acestora a dus la reducerea cantității de oxigen, ceea ce are efecte negative asupra anumitor specii de pești și scoici.

Temperaturi ridicate ale apei au fost înregistrate și în Dunăre, care în zona Bavariei a ajuns la 25 de grade. Tot pe cursul Dunării, în România, Serbia și Bulgaria autoritățile au început adâncirea canalelor pentru facilitarea circulației vapoarelor.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday