Ideea unui sistem energetic mondial ”100% verde” s-a lovit de mai multe critici, cum ar fi cheltuielile ridicate, stabilitatea, întreruperile de energie sau cererea de materii prime. În ultimii ani, însă, comunitatea științifică a realizat o serie de studii pe această temă, în urma cărora a conchis că un sistem energetic global, bazat numai pe energie verde, este fiabil și poate fi implementat pe plan regional, național sau global. Totuși, oamenii de știință au subliniat că inițiativa trebuie dublată de stoparea degajării dioxidului de carbon în atmosferă.

Pentru a înlătura urmele de scepticism, 20 de cercetători din 15 universități au realizat un studiu comun în care au demonstrat că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și economic și au abordat aspecte concrete.

”Conform ONU, peste 160 de firme cu active de 70 de mii de miliarde de dolari s-au angajat să decarbonizeze economia mondială, ceea ce înseamnă renunțarea treptată la combustibilii fosili până în 2050”, a declarat un profesor de la Universitatea Tehnologică din Sydney: ”Cercetările noastre au arătat că avem tehnologiile necesare pentru a implementa o aprovizionare globală cu energie bazată în întregime pe surse regenerabile. Acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și economic”.

Următorul pas este, spune cercetătorul, ca aceste concluzii să fie analizate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU, ”care în prezent se bazează pe lucrări învechite”.

Un alt profesor, de la Universitatea Aalborg din Danemarca, afirmă: Tehnologiile le avem deja. Dovezi substanțiale prezentate sunt deja, iar dovezi empirice au fost prezentateîn mai multe regiuni și țări. Capacitatea de a exploata sinergiile, de la eficiența energetică, la electrificare, termoficare sau electrocombustibili, este cu siguranță dovedită. Mai rămâne ca decidenții să oprească toate noile investiții în proiecte cu combustibili fosili și să se concentreze pe crearea de sisteme inteligente bazate pe energie verde”

Sursa: Helsinki Times

Sursa foto: Biletskiy/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday