Conform INS, producția industrială a scăzut ca urmare ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,4%) și industria prelucrătoare (-1,6%).

În schimb, cifra de afaceri din industrie pe total a crescut datorită creșterii industriei extractive (+136%) și industriei prelucrătoare (+23,9%). ”Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+109,3%), industria bunurilor intermediare (+30%), industria bunurilor de uz curent (+24,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,9%) și industria bunurilor de capital (+13,3%)”, conform INS.

Datele Institutului Național de Statisctică arată:

  • În luna iunie 2022, producţia industrială a scăzut faţă de luna mai 2022 cu -4,7% ca serie brută și cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
  • Faţă de luna iunie 2021, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-2%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-3,7%).
  • În primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2021, producţia industrială a scăzut cu -1% ca serie brută și cu -2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
  • În luna iunie 2022, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut în termeni nominali față de luna mai 2022 cu -3,4%, iar față de luna iunie 2021, a crescut cu +24,8%.
  • În primul semestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în termeni nominali cu +26,8%.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday