Luna va fi mai mare și mai strălucitoare decât de obicei în această noapte. Este al patrulea fenomen așa-numit “Superlună” din acest an și se suprapune cu perioada maximă a ”Perseidelor”, ploaia anuală de meteoriți.

”Superluna” din august este a patra și ultima din acest an. Satelitul natural se va situa la o distanță cu până la 10% mai mică față de cea obișnuită de 380 de mii de kilometri, la ora locală 4:36. Astfel, corpul ceresc va părea cu 17% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât de obicei. 

În acest an, fenomenul se suprapune cu ”Perseidele – cea mai frumoasă ploaie de meteoriți”, după cum o descrie NASA, care se produce între jumătatea lunii iulie și sfârșitul lui august. ”Perseidele” ajung la apogeu între 11 și 13 august, astfel că vizibilitatea lor va fi afectată de către luna plină. Meteorii care emană o lumină mai puternică vor fi mai ușor de observat.

Ploaia se formează din resturile cometei Swift-Tuttle, cel mai mare obiect cosmic de acest tip (diametru de aproximativ 26 de kilometri) care trece în mod constant în apropierea Pământului.

Surse alternative: AMS, Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”

Folosim cookies