Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA au observat că un număr tot mai mare de aisberguri se desprind din calota glaciară, ceea ce crește nivelului oceanului planetar. Creșterea nivelului apei încălzește la rândul său calota, într-un ciclu de topire a acesteia care acum se autoalimentează și va fi foarte greu de reversat.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au observat că diferența dintre suprafața îngheațată care se desprinde și cea care se reface în timpul iernii polare este atât de mare încât ar fi nevoie de mii de ani pentru finalizarea acestui proces.

Oamenii de știință au atras atenția de mai mult timp asupra cantității de gheață, care se află în apă și care se topește din cauza creșterii temperaturii mărilor. Din 2002 și până în 2020, potrivit NASA s-au pierd 149 de milioane de tone de gheață pe an. În urma studiului, cercetătorii au observat că o cantitate similară de gheață se topește acum din rafturile de gheață de pe coastele continentului, cele care împiedică și ghețarii de interior să alunece în ocean. Aceste două fenomene au redus masa straturilor de gheață ale Antarcticii cu 12 trilioane de tone din 1997, dublu față de estimarea anterioară.

Studiul a arătat că doar în ultimii 25 de ani, s-au desprind din ghețarii de coastă aproximativ 37 de mii de kilometri pătrați, adică o zonă aproape de dimensiunea Elveției. 

“Antarctica se prăbușește la marginile sale. Și atunci când straturile de gheață se micșorează și se slăbesc, ghețarii masivi ai continentului tind să alunece și să crească nivelul mării la nivel global”, a spus Chad Greene, autorul principal al studiului NASA. 

În urma studiului realizat cu ajutorul imaginilor din satelit, cercetătorii au ajuns la concluzia că este puțin probabil ca Antarctica să revină până la finalul acestui secol la suprafața de gheață pe care o avea în anul 2000. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday